Werkgeluk in de zorg.

Gelukkig op je werk: Essentieel voor Zorgverleners én Patiënten

Clients do not come first. Employees come first.
If you take care of your employees, they will take care of the clients
Richard Branson

In de zorgsector staat het leveren van hoogwaardige zorg aan patiënten centraal. Het welzijn van de patiënten is vanzelfsprekend een topprioriteit, maar om dit te bereiken, is het even belangrijk om aandacht te besteden aan het welzijn van de zorgverleners. Werkgeluk in de zorg is een cruciale factor die niet alleen het welzijn van de zorgverleners verbetert, maar ook de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van patiënten bevordert.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk in de zorgsector?

 1. Patiëntenzorg verbeteren: Gelukkige zorgverleners zijn vaak meer gemotiveerd en betrokken bij hun werk. Dit vertaalt zich in een hogere kwaliteit van de zorg die zij bieden. Ze zijn meer empathisch, geduldig en staan open voor de behoeften van hun patiënten. Dit heeft een directe invloed op de tevredenheid van patiënten en de resultaten van de behandeling.
 2. Verloop verminderen: De zorgsector staat bekend om een hoog personeelsverloop, wat kan leiden tot discontinuïteit in de zorg. Door werkgeluk te bevorderen, kunnen organisaties het verloop verminderen en ervaren zorgverleners behouden. Dit bespaart tijd en middelen die anders zouden worden besteed aan het aantrekken en trainen van nieuw personeel.
 3. Verlagen van stress en burn-out: Werken in de zorg kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn. Gelukkige zorgverleners hebben een grotere veerkracht en kunnen beter omgaan met stress. Dit draagt bij aan het verminderen van burn-out en ziekteverzuim.

Hoe kunnen organisaties werkgeluk bevorderen?

 1. Erkenning en waardering: Het erkennen van de inzet en het harde werk van zorgverleners is van cruciaal belang. Het uiten van waardering, bijvoorbeeld door middel van regelmatige feedback of beloningen, kan het gevoel van erkenning vergroten.
 2. Training en ontwikkeling: Zorgverleners moeten de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen in hun vakgebied. Het aanbieden van training en groeimogelijkheden vergroot niet alleen hun vaardigheden, maar ook hun betrokkenheid en tevredenheid.
 3. Werk-privébalans: Het bevorderen van een gezonde balans tussen werk en privéleven is essentieel. Zorgorganisaties kunnen flexibele werkschema’s aanbieden en zorgen voor voldoende vrije tijd om zorgverleners in staat te stellen te herstellen.
 4. Mentale gezondheidsondersteuning: Bied toegang tot psychologische ondersteuning en hulp bij stressmanagement. Dit helpt zorgverleners omgaan met de emotionele belasting van hun werk.

Maar de allereerste vraag is…

Weet jij eigenlijk hoe het met je medewerkers en collega’s gaat?

Tip:
Volg ons op LinkedIn, en mis onze waardevolle eindejaarsactie niet!

Dr. K.G. (Gie) Auw Yang Orthopeed St. Antonius Ziekenhuis
Bekijk het verhaal van Dr. K.G. (Gie) Auw Yang

Meer zorginspiratie ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief van CEO Lab & Feedbackradar.

  Aandacht krijgen voor je verhaal. Dat geeft je patiënt kracht

  Aandacht voor wat er goed gaat. Dat geeft je als zorgverlener kracht

  Aandacht voor wat beter kan. Dat geeft de zorg nog meer kracht

  Aandacht voor het gesprek. Dat geeft je relatie met je patiënt kracht

  DE
  KRACHT
  VAN
  AANDACHT

  FeedbackRadar gratis uitproberen?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je onze eindejaarsactie!